ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо калцият е толкова важен за детското здраве?

След раждането на децата в семейството здравето и финансовото им обезпечаване се превръщат в главна цел. Няма по-ценно нещо от здравето. То е основата, която предопределя възможностите ни да изживеем пълноценно и удовлетворяващо живота си.

Здравото дете, което се усмихва на родителите си, е като слънцето рано сутрин – озарява деня и изпълва със сили. Всяка майка иска да вижда детето си щастливо, здраво и силно. Освен от любов, грижа и внимание всяко дете се нуждае от балансирано хранене. То ще направи растящия организъм силен, като развитието на детето ще протича оптимално и пълноценно.
Калцият е един от най-важните макроелементи за децата. Без него не са възможни процеси като деленето на клетките и синтеза на белтъчини. Заедно с фосфора и белтъчините калцият съставлява основата на костната тъкан. Недостигът или липсата на калций в детския организъм води до влошаване на процесите на обмяна на веществата. Един от нежеланите ефекти е свързан със задържане на ръста на детето, нарушения във формирането на костите и зъбите, проблеми със сърдечносъдовата система, повишена нервно-мускулна възбудимост и дори гърчове. При хипокалцемията (недостиг на калций в кръвта) се наблюдават още загуба на блясъка на косата, чупливи нокти, липса на еластичност на кожата, бразди по зъбите и др.

За да осигурите на детето си оптимални количества калций всекидневно, то трябва да приема с храната или с помощта на хранителни добавки приблизително от 500 до 1000 mg от елемента на ден. Децата до 6-месечна възраст трябва да приемат 400 mg калций дневно, от 6- до 12-месечна възраст – 600 mg, от 1 година до 10 години – 800 mg, а след единайсетата година до навършване на 25 години – 1200 mg.

Специфично място в процеса на усвояване на калция в човешкото тяло заемат витамин D и фосфорът. Тънкото черво може да извлече приетия калций само с помощта на белтъка калцитропин, за чийто синтез отговаря витамин D. Дневната норма витамин D можете да си набавите, като изпиете един литър мляко или пък като постоите на слънце около час. В случай на дефицит на слънчевия витамин настъпват нарушения във фосфорно-калциевия обмен в черния дроб, бъбреците и червата, а това води до по-ниска усвояемост на калция.
Заедно с фосфора калцият се натрупва в костите и ги прави здрави. Когато в детското тяло не постъпва достатъчно количество калций, то е изложено на висок риск от чупливост на костите. До нарушения на фосфорно-калциевия обмен при децата може да доведе и небалансираното хранене на бременната жена – когато в хранителното й меню присъстват недостатъчно протеини, калций, фосфор, витамин D, B1, B2 и B6. Препоръчително е дамите, на които им предстои да раждат, да включат във всекидневното си меню храни като месото, кашкавала, хляба, зеленчуците, млякото и киселомлечните продукти, рибата и изварата.

И преди сме Ви информирали за важността на калция и за неговата специфика, когато става дума за усвояване от човешкия организъм. Искаме отново да обърнем внимание на тази тема. Важно е добре да подбирате храните, богати на калций. Част от калция в тях може да е трудноусвоим от организма ни. Освен това съществуват редица фактори, които могат да се отразят негативно върху усвояването на калция в червата на детето. Към тях се отнасят фибрите (в плодовете, зеленчуците и зърнените храни), фосфатите (в рибата и месните продукти) и оксаловата киселина (в какаото и спанака). Съдържащият се в кафето и кока-колата кофеин пък повишава извеждането на калция от тялото ни с урината. Върху процеса на усвояване на калций влияе и теглото на детето. При наднормено тегло се затруднява усвояването. В същото време млечната захар – лактоза, повишава усвояването на макроелемента.

Кои са най-подходящите храни, източник на калций?

В черния дроб от риба и в говеждия черен дроб, в морските водорасли, крабовете, скумрията, а също така в зехтина и суровия яйчен жълтък се съдържат едновременно калций, фосфор и витамин D.

В следващите храни се съдържат големи количества от елементите фосфор и калций: ябълки, зелен грах, бобови растения, пълнозърнеста пшеница, пресни краставици, всички видове зеле, целина, репички, извара и бели сирена.

Ако детето Ви не обича да пие мляко и да яде млечни продукти, можете да намерите алтернативен начин да въведете калция във всекидневното му меню, като изберете някои от следните храни: грис, сушени плодове, ядки, яйца и риба.

Както стана ясно, калцият присъства в много продукти за всекидневна употреба. Въпрос на минимални усилия е да установите такъв режим на хранене у дома, че детето Ви да получава калций от възможно най-много разнообразни източници.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ