ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо пукат ставите ти?

През 70-те години беше публикувано едно изследване, което показваше, че звукът, който ставите издават, когато пукат, се дължи на пукането на мехурчетата в течността между ставите. Но едно по-ново проучване предполага, че тази стара теория може да е грешна.

Учените използвали MRI видео, за да определят защо ставите издават пукащ звук. Противно на старата теория, сега те считат, че звукът идва от кухина, изпълнена с газ.

Ръководителят на изследването – д-р Грег Каучък – професор във факултета по рехабилитационна медицина в университета Алберта, казва:

„Това е нещо като образуване на вакуум. Когато повърхностите на ставите се отделят една от друга, вече няма течност, която да изпълва пространството между тях и се образува кухина и това предизвиква звука.”

По ирония на съдбата това е теория, предложена още през 40-те години на миналия век, която по-късно бива отхвърлена в полза на теорията за пукащите се балончета. Друго подобно обяснение предполага, че когато пукате пръстите на ръцете си например, това увеличава разстоянието между костите, създавайки отрицателно налягане, което влива синовиална течност в новата празнина. Този приток на синовиална течност е причината за пукащия звук, който пръстите издават.

Пукането на пръстите ви не може да доведе до артрит!

Ставите ви, включително тези на пръстите на ръцете, са заобиколени от мембрана, наречене синовиална мембрана, която образува капсула около краищата на костите ви. Във вътрешността на мембраната се намира синовиалната течност, която играе ролята на лубрикант и амортисьор, така че ставите да не стържат една в друга, когато се движите.

Когато имате остеоартрит, хрущялите в ставите са увредени и синовиалната течност намалява. Болката и сковаността, които чувствате, се дължат на факта, че костите ви влизат в контакт една с друга, тъй като хрущялите и синовиалната течност отслабват.

Разпространено е схващането, че пукането на ставите е опасно за хората с остеоартрит или дори, че би могло да доведе до това дегенеративно заболяване; че ако редовно пукате пръстите на ръцете си, синовиалната мембрана и сухожилията ще отслабнат, което би могло да доведе до пукащия звук на ставите ви. Но към днешна дата няма изследване, което със сигурност да доказва връзката между пукането на пръстите на ръцете и остеоартрита на ръцете. В едно проучване, в което участие взели над 200 души, страдащите от остеоартрит сред тези, които имали навика да пукат пръстите на ръцете си и тези, които не го правили, били почти равни по брой.

Опасно ли е пукането на пръстите на ръцете?

В много случаи това става навик, отказването от който е трудно. Едно изследване дори предполага, че това движение в известен смисъл има терапевтичен ефект и практикуващите го по този начин освобождават стреса. И все пак не е препоръчително да пукате пръстите или други стави по тялото си (като тези на врата например) редовно, тъй като това може да доведе до разхлабване на сухожилията. Има описани такива случаи в медицинската литература.

Пукащият звук би могъл да идва и от скъсване на сухожилията.

Установено е, че между 25% и 54% от американците съзнателно пукат ставите си, като по-често го правят мъжете, отколкото жените. Ако обаче нямате такъв навик и въпреки това чувате пукащ звук, това може въобще да не се дължи на ставите ви. Този звук може да идва от сухожилията ви, които придържат мускулите към костите, и връзките, които свързват костите. Medical News Today пише:

„Според лекарите сухожилията могат да издадат пукащ звук, когато рязко „щракнат” върху ставата. Или когато са прекалено стегнати, докато ставите се движат. Когато ставите се движат, сухожилията са принудени да сменят позицията си спрямо тях. Често се случва рязката промяна в позицията на сухожилията да доведе до внезапно „щракване”. Тези звуци се чуват най-често в колената и глезените, когато рязко се изправяме, след като сме били седнали или когато се изкачваме или слизаме по стълби.”

Освен това пукането на ставите не бива да се бърка с крепитациите, при които се чува стържещ звук в резултат на движението на става с износен хрущял.

Искате ли да спрете да пукате пръстите на ръцете си?

Докато е малко вероятно пукането на ръцете да доведе до артрит, то е възможно да увеличи възпалителите процеси и след време да доведе до отслабване на хвата на ръката. Възможно е също да предизвика нараняване и увреждане на ставите и сухожилията. И все пак пукайки пръстите си, ставите стават по-свободни и по-подвижни за кратък период от време. Това чувство облекчава някои хора и е причина за трудното отказване от навика. Ако ви е трудно да спрете, ви предлагам техниката за емоционална свобода (ТЕС). Това е ефективен метод за самопомощ и действително помага за регулиране на ежедневния стрес, както и за отказване на различни зависимости. Веднъж стресът да бъде намален или изцяло премахнат, организвът възвръща баланса си и ускорява възстановяването.

По-конкретно ТЕС е форма на психологическа акупресура, базирана на същите енергийни меридиани като при традиционната акупунктура за третиране на физически и емоционални неразположения в продължение на 5000 години, но без участието на игли. Вместо това се използва простото потупване и леко притискане с пръсти, за да се насочи кинетичната енергия върху определени меридиани по главата и гръдния кош, докато мислите за въпросния проблем – било то травматизиращо събитие, някаква пристрастеност, болка и пр. – и гласови позитивни утвърждавания.

Демонстрация на тази техника можете да видите тук: http://eft.mercola.com/

Физическите упражнения могат да накарат ставите ви да се чувстват чудесно.

Ако пукате ставите си, защото ги чувствате схванати и търсите облекчение за това, по-добрата опция е да правите физически упражнения, с което ще подобрите функцията на ставите и ще намалите болката, ако изпитвате такава. Схващането, че физическото натоварване е пагубно за ставите, е погрешно. Мит е твърдението, че можете да „износите” колената си от умерена физическа активност. Напротив, това има положително въздействие върху ставните тъкани.

Упражненията, заедно със здравословния начин на хранене, ви дават летящ старт към отслабването, ако сте с наднормено тегло и може да доведе до огромно подобрение във функционирането на ставите ви. Почти всяка физическа активност помага, но най-подходящите упражнения са аеробиката във вода, продължителното ходене; по-значителните мускулни натоварвания също не вредят.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ