ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо стомахът ти къркори?

На въпроса защо им къркори стомаха, много хора убедително отговарят: „Защото съм гладен/ а!”. Това обаче е най-вероятно мит. Вашият стомах освен, че издава подобни звуци, когато е празен и сте гладни, той къркори и когато не сте гладни и стомахът ви е пълен.

Ръмжащите звуци идват не само от стомаха ви, а и от тънките ви черва. Много пъти, когато стомахът или червата ви издават тези звуци, технически известни като „борборигми” (термин, с който се означава къркоренето в червата, поради наличието на течности и газове в тях), те могат да останат нечути.

Къркоренето е най-силно, когато стомахът е празен, поради което често се свързва с глад.

Какво причинява къркорене на стомаха?

Къркоренето на стомаха е резултат от мускулните контракции на вашата чревна стена, съчетана с наличието на течност и газове. Това е напълно нормална функция, която се появява през по-голямата част от деня.

Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни разстройства, шумът от корема е вследствие на погълнати течности и твърди вещества. Те се смесват с около осем литра течност, богата на ензими, която впоследствие се абсорбира. Въпреки това, течността се движи през тръба с наличие на въздух. Тогава се чува къркоренето.

В червата непрекъснато присъстват газове. Те произлизат от спонтанното поглъщане на въздух и отделянето на водород, въглероден диоксид и други газове от бактериалната ферментация на храната в долната част на червата.

Къркоренето е част от мигриращия моторен комплекс

Ако чувате стомаха ви да къркори, това е най-вероятно, защото стомаха и червата са ангажирани с процес, наречен Мигриращ моторен комплекс ( ММК ). Това обикновено се случва , когато червата и стомаха са празни за около два часа.

Усещайки липса на храна, рецепторите в стените на стомаха предизвикват вълни от активност в чревната нервна система.

Това, на свой ред предизвиква контракции от глад, които се разпространяват по цялата дължина на червата. Така се помага изчистването на съдържанието на стомаха, както и слуз, хранителни частици, бактерии и други натрупани остатъци от храна. Лошото функциониране на ММК е свързано с коремна болка, гадене, повръщане и разстройство.

За ефективна и здрава отделителна система Ви предлагаме да използвате Колон-хидратация в DetoxCenter. Тя е най-ефективният метод за детайлно и качествено изчистване на цялото дебело черво, ефективно елиминира натрупването на екскременти и разлагащ се материал върху чревната лигавица. Този естествен процес на прочистване елиминира всеки симптом, пряко или непряко свързан с лошото функциониране на червата. Колон-хидратацията е ефективен метод, който почиства тялото не само вътрешно, но осигурява чиста кожа, добра форма и неутрализира последиците от стреса и нездравословната храна.

Колон-хидротерапията е много обхватна и по пълна от клизмата. Терапията има за цел да изчисти естествената област на дефекация от ректума до сляпото черво.

Процедурата представлява контролирано вливане на предварително филтрирана, обеззаразена и темперирана вода през малък спекулум. В хода на процедурата се редуват непрекъснато цикли на вливания и прочиствания. Методът е напълно обективен и динамично адаптиращ се към здравният статус на пациента. Пациентът лежи по гръб и е под непрекъснато наблюдение от професионален терапевт, който води процедурата.

Колон – хидротерапията е доказала полезността си при следните индикации:

 • запек;
 • газове;
 • диария;
 • атонично дебело черво;
 • хроничен колит;
 • метеоризъм;
 • дивертикули;
 • паразитни инфекции;
 • чревни микози, хронични кандидози;
 • дисбактериоза.

Хормонът мотилин участва в предизвикването на различни фази на ММК, но се знае сравнително малко за него, защото не е широко изследван. Знае се, че нивата на мотилин се увеличават циклично на всеки 90 -120 минути между храненията и неговото освобождаване спира след консумация на храна. Когато концентрацията на мотилин достигнат своя връх, се появяват контракции на мускулите в стомаха и червата.

Кога звуците, които издават червата, индикират проблем?

През повече от времето, няма от какво да се безпокоите. Въпреки това, при увеличаване на къркоренето на червата и ако имате диспепсия, синдром на раздразненото черво или пристъпи на диария, това се дължи на повишените мускулни контракции и натрупването на течности и газове.

Условията на малабсорбция, като цьолиакия или непоносимост към лактоза, довеждат до състояние, известно като хиперактивни чревни звуци.

Намалените чревни нива на ензима, необходим за усвояване на лактозата, позволяват на захарите да достигнат до дебелото черво, където ферментират, благодарение на бактериите. Бактериите отделят водород и продукти, които стимулират чревните контракции. Те усилват трите условия, които произвеждат коремни звуци: чревно движение, газ и течност.

В по-редки случаи, чревните звуци се увеличават при механична обструкция на червата. Тогава, когато контракциите в червата са в опит да се задвижат твърди вещества, течности, въздух и газ през стеснени чревни участъци.

Ако има някакво препятствие, шумовете ще бъдат придружени от силни коремни болки и други симптоми. Тогава е необходима спешна медицинска помощ.

Консумацията на твърде много захар предизвиква къркорене

Ако установите, че стомахът ви е прекалено шумен, това може да е понеже сте консумирали много захар, особено фруктоза и сорбитол. Прекомерните количества захари, причиняват диария, газове и увеличават чревния шум.

Захарта, например, е предпочитан източник на храна за гъбичките, които произвеждат инфекции и синузит, докато пробиотиците, увеличават популациите на здравите бактерии. По този начин не се позволява разпространението на потенциално патогенни колонии от бактерии.

ЛактоКонтрол помага при проблеми с усвояването на мляко и млечни продукти, като лактозна непоносимост и непоносимост към млечен протеин. Непоносимостта към лактоза е състояние, характеризиращо се с невъзможност да се разградят захарите, намиращи се в млякото. Лактозната непоносимост е резултат от неспособността на организма да произвежда достатъчно ензим лактаза. Така допълнително се задълбочават шумовете в корема и дори болката. ЛактоКонтрол подпомага нормалното храносмилане, чрез разлагане на млечната захар на по-лесноусвоими от организма захари – глюкоза и галактаза.

Глутен Контрол е формула, специално разработена за подпомагане смилането на глутен, казеин и други протеини, които произвеждат алергии и хранителни

непоносимости.

За да се предпазите от допълнителни проблеми в храносмилателния ви тракт, трябва да спазвате определена диета изключваща прясното пляко, млечни продукти и глутеновите храни. Разгледайте изключително добре подбраният ни списък от храни в lifestore.bg.

Оптимизирането на чревната флора е всъщност една от най-важните стъпки за вашето здраве. Така не само ще нормализирате теглото си, като се предпазите от диабет, но ще подобрите и имунната си система.

Така че не се притеснявайте, ако стомахът ви къркори – това е напълно нормално. Все пак това е един вид напомняне за случващите се сложни процеси в тялото ви. За това запазете чревната си флора, а от там и цялото си тяло здрави. За да оптимизирате състава, качеството и количеството на бактерии в микробиома си, следвайте тези препоръки:

 • Консумирайте ферментирали храни – ферментирали зеленчуци, кефир, натто ( ферментирала соя ), Комбуча и други. Те съдържат витамин К2. Оптималните нива на витамин К2 са от особено значение и ако приемате добавки с витамин D3.
 • Приемайте пробиотични добавки с богат състав на множесво полезни бактериални щамове, като Про10Биотик. Про10Биотик подпомага храносмилането и по-специално асимилирането на трудно смилаеми храни. Междувременно пробиотикът спомага поддържането на здравословен баланс на чревната микрофлора. Това действие става благодарение на съдържащите се ефективни бактериални щамове.
 • ПрофлорЕнзим е революционна комбинация от пробиотици и ензими, специално комбинирани, за да се поддържа правилен баланс на чревната микрофлора. Инхибира патогенните бактерии и предотвратява свръх растеж на гъбични организми, които влияят на чревния микробиом.
 • Гастро е изцяло натурален продукт, отразяващ своето терапевтично въздействие във всеки един етап от храносмилателния процес. Продуктът спомага редовното изчистване на чревния тракт, отстранява възпалената и раздразнена стомашно-чревна лигавица, регулира стомашната киселинност и редуцира спазмите и болките по целия ход на храносмилателния тракт.
 • Увеличете приема на разтворими и неразтворими фибри, като се фокусирате върху зеленчуците, ядките и семената.
 • Отваряйте прозорците си често.
 • Мийте съдовете си на ръка, вместо в съдомиялна машина – последните изследвания показват, че миенето на съдове на ръка оставя повече полезни бактерии върху чиниите от тези, мити от съдомиялна машина. Консумацията на храни от мити на ръка чинии, намалява риска от алергии и стимулира имунната система.
 • Интестинал мукоза Рипеър енд Риковър е прецизно подбранакомбинация от съставки, подпомагащи нормалното състояние на чревната лигавица. Компонентите в добавката (L-глутамин, желати, колаген II и Омега-3 )възстановяват чревната мукоза и възвръщат нейната нормална цялост и пропускливост. Тя подпомага оптималното функциониране на храносмилателната система.

 

 

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ