ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо цялото семейство се нуждае от витамин С?

Замисляли ли сте се защо често, когато имате здравословен проблем, се озовавате с опаковка витамин С в ръка? Причината се крие във факта, че този витамин стимулира имунната система и защитава организма ни срещу вирусните и бактериални инфекции. Доказано е, че спомага за по-бързото възстановяване по време и след боледуване и се прилага при физическо и психическо натоварване. Наред с това, витамин С притежава антиоксидантно и общоукрепващо действие, има благоприятно влияние върху зрението, кожата, ноктите, мускулите, ставите и костите и се прилага широко при лечението и превенцията на сърдечно-съдови и много други заболявания.

Важно да изясним за витамин С, също наричан аскорбинова киселина, е, че той не се произвежда и натрупва в човешкия организъм. Единственият начин да си го набавим е чрез храната или чрез хранителни добавки. Изключително богати на витамин С са червените чушки, зелето, пипера, ягодите, лимоните, ряпата, спанакът, кивито, граха, пъпешите, портокалите, доматите, тиквичките, шипката и много други храни. Общоприетата минимална ежедневна нужда на човека от аскорбинова киселина е 600 мг. Това е количеството витамин С, което трябва да се приема всеки ден, за да се избегне заболяване от скорбут.

На децата, на възраст около година, се препоръчва доза от 30-40 мг.

Допълнителният прием на витамин С има доказано благотворно влияние при пушачите и хората, изложени на цигарен дим и замърсен въздух, тъй като при тях се наблюдават понижени нива на този витамин. През последните години редица изследвания констатираха и, че ниските нива на витамин С в организма са свързани с повишаване на риска от получаване на сърдечен удар. Предозирането с аскорбинова киселина води единствено до възникване на стомашни неразположения. Внимателни трябва да са хората, страдащи от гастрит и язва. Високи дози витамин С не се препоръчват и на хора, които имат здравословни проблеми, свързани с излишък на желязо в клетките, тъй като витаминът спомага за по-доброто усвояване на микроелемента от растителните храни.

Аскорбиновата киселина е особено необходима в периода на активен растеж при децата. Тя влияе върху много функции на нервната и ендокринната система, помага да се усвои желязото и да се изведат от организма вредните вещества. Знаем, че малките деца в детската градина, а и в училищна възраст, боледуват често. Поради тази причина, в хранителното им меню трябва да присъстват продукти с високо съдържание на витамин С. Когато съставяте менюто, обаче обърнете внимание на храните – всеизвестно е, че плодовете при продължително съхранение губят значителна част от съдържащия се в тях витамин С, замразяването и температурната обработка също унищожават почти всичката аскорбиновата киселина. Съветваме ви да давате ежедневно пресни зеленчуци и плодове! Можете да установите понижени нива на витамин Ц при детето по следните признаци: преумора, кървене на венците и често боледуване.

Употребата на аскорбинова киселина намира широко приложение и при възрастните. Освен че е мощен антиоксидант, витамин С участва в синтеза на колаген. Това го прави популярна съставка в козметичните продукти, насочени към поддържане на еластичността на кожата и борбата с бръчките. Колагенът е важен не само за кожата, но и за здравината на костите, а засиленото му производство спомага за по-бързото зарастване на рани. В съвременния, динамичен и изпълнен със стрес начин на живот, аскорбиновата киселина се явява мощно оръжие за преодоляване на стреса. Освен това тя е адаптоген, който ни помага да се адаптираме по-бързо и лесно при смяна на климатичен пояс.

Редовният прием на витамин С при жените е свързан не само с поддържането на добро здраве, но в определени състояния се изисква дори завишаване на ежедневните дози. От по-високи дози аскорбинова киселина се нуждаят бременните жени и жените, които приемат противозачатъчни. Според някои изследвания, редовният прием на витамин С спомага за отслабването и топенето на мазнините, което го прави необходим и при хора с наднормено тегло.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ