ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо био и натуралната козметика трябва да се съхраняват в стъклен съд?

В миналото био- и натуралната козметика са били използвани масово. Докато не се появяват „модерните” трайни козметични продукти – с консерванти, емулгатори, синтетични оцветители, аромати, парфюми, ГМО, продукти на нефтена основа, парабени, силикони, алкохол, полиетилен гликоли, съставки с животински произход и какви ли не още химически вещества. Предимствата и им са именно трайността, по-ниската цена и лесното им производство.

Днес обаче, измъчено от цялата тази менделеева таблица, проникваща в организма през кожата, обществото бавно, но трайно се завръща към природата, като реабилитира натуралната козметика и биокозметиката.

Може и да Ви звучат като едно и също нещо, но между двете понятия има разлика. Натуралната козметика използва природни съставки, най-често на растителна основа – етерични билкови или плодови масла, билкови екстракти. В нея няма синтетични съставки, но може да съдържа компоненти с животински произход (мед, мляко).

Биокозметиката (зелена, еко, органик) е още по-естествена. Щом е „био”, значи в нея съставките са не само натурални, но и произхождат от биологично земеделие, където няма обработка с химикали, пестициди и изкуствени торове. Няма и ГМО, както и тестове върху животни.

И двете – натуралната и биокозметиката – не съдържат изброените по-горе вредни вещества, което прави продуктите по-чувствителни към външни влияния, като светлина и температура. Естественият им произход ги прави по-трудни за производство, оттук – и по-скъпи. По-нестабилната природа на натуралната и биокозметиката изисква по-специално съхранение.

Опаковката на биокозметичните продукти трябва да е винаги от неорганични материали, като стъкло или керамика. Пластмасовите и найлоновите опаковки си взаимодействат с етеричните масла – има отделяне на вредни и канцерогенни за човека вещества (антимон, бисфенол А (BPA), считан още за "ендокринен разрушител" и др.). При стъклените опаковки (бурканчета, шишета) не се случват такива вредни процеси.

Някои био- и натурални козметични продукти е задължително да се съхраняват само в съдове от тъмнокафяво стъкло – то не пропуска вредните лъчи, които биха могли да нарушат състава им.

В този ред на мисли, вредни са и пластмасовите бутилки, от които пием вода – особено когато са нагрети от слънцето, което е подпомогнало процеса на разпад на пластмасата. Стъклото е най-добрият материал за съхранение и на питейна вода.

В много от магазините за био- и натурална козметика се предлагат стъклени бурканчета, най-често от тъмно стъкло, които можете да ползвате за правилно съхранение на домашната си козметика. Това е истинска грижа за здравето Ви!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ