ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Защо родителите трябва да дават на децата си Крил Ойл?

Капсулите рибено масло са се превърнали в неизменен символ на детството за мнозина от нас. Спомням си как майка ми даваше на мен и сестрите ми редовно червените малки топченца. Като се позамисля, тогава специфичният вкус на риба не ми правеше кой знае какво впечатление, но е факт, че много мои връстници се намръщваха при споменаването на рибеното масло. Няколко десетилетия по-късно нещата не са се променили. Много деца сбръчкват вежди и се врътват на пети в отговор на опитите на родителите си да им дадат рибено масло. За радост през последните години на пазара доби все по-голяма популярност маслото от крил. То се усвоява от човешкия организъм много по-лесно и е източник на редица ценни хранителни вещества. Освен това маслото от крил има приятен вкус.

Какво представлява маслото от крил?

Крилът представлява дребни безгръбначни ракообразни, които могат приличат на скариди. Той служи като храна за някои видове китове, пингвини, тюлени, риби, птици и бозайници. Крилът съдържа много ценни вещества – протеини, мазнини, въглехидрати, аминокиселини, минерални вещества и витамини. Той е богат на водо- и мастноразтворими витамини: А, D, В1, В2, В12, фолиева киселина и пантотенова киселина, както и биотин и полиненаситени мастни киселини Омега-3. Освен това съдържа важни биогенни елементи, които влизат в състава на витамини, ферменти и хормони. В крила присъстват още важните за децата елементи като йод, натрий, калий, магнезий и калций! Както сами можете да се уверите, крилът превъзхожда съществено рибата по състава си.

Полезни въздействия върху детското здраве

Последни изследвания сочат, че употребата на масло от крил под формата на хранителна добавка води до общо подобряване и укрепване на здравословното състояние на човека. Доказано е, че той има благотворно въздействие върху детското здраве в няколко направления.

Първо, съдържащите се в маслото от крил ненаситени мастни киселини Омега-3 се усвояват лесно от детския организъм. Крилът съдържа водоразтворими фосфолипиди, които позволяват Омега-3 мастните киселини по-ефективно да се абсорбират от тънкото черво. Ненаситените мастни киселини оказват положително въздействие върху нервната система на децата и функциите на главния мозък. Те също така вземат участие в обновяването на клетките на организма и притежават противовъзпалителни свойства.

Второ, маслото от крил съдържа един от най-мощните природни антиоксиданти – астаксантин. Това вещество потиска негативното действие на свободните радикали. Астаксантинът укрепва зрението и предпазва кожата от ултравиолетовите излъчвания.

Трето, проучвания сочат, че през последните десетилетия консумацията на храни, богати на йод, е спаднала драстично. Ежедневният прием на оптимално количество йод е жизнено важно за здравето на всяко едно дете. Йодът осигурява нормалнотофункциониране на щитовидната жлеза, а според специалисти от СЗО (Световната здравна организация) дефицитът на йод при децата е главната причина за умствена изостаналост.

В маслото от крил се съдържат калий, магнезий, калций и витамин D – това са четири основни хранителни вещества, жизненоважни за растежа и доброто здраве на децата. Калцият е изключително важен за растежа и развитието на детския скелет и играе роля в поддържането на нормален сърдечен ритъм и мускулна дейност. От своя страна, магнезият поддържа нервната, мускулната и сърдечната дейности и е ценен елемент, от чиито нива в организма зависи здравето на костите. Освен това магнезият допринася за укрепването на имунната система на децата и участва в производството на енергия.

В наши дни много деца нямат навика да ядат ежедневно достатъчно плодове и зеленчуци, за да си набавят оптимални количества калий. Това води до недостиг на микроелемента в организма им. Калият отговаря за оптималната работа на сърцето и мускулите и за здравината на костите. Той е необходим за провеждането на енергията в тялото и правилното функциониране на храносмилателната и сърдечно-съдовата дейности.

В България съществува дългогодишна утвърдена практика на бебетата още в първите дни след раждането им да се назначава редовен допълнителен прием на витамин D. Особено когато децата се раждат през зимата, когато слънцегреенето е по-слабо. Витаминът участва в регулирането на нивата на калция в организма и има доказано превантивно действие срещу грип и настинка.

В заключение ще кажем няколко думи за фолиевата и пантотеновата киселини. Всъщност, за първата няма нужда да ви убеждаваме в изключителната й ценност. Бременните жени задължително приемат допълнително фолиева киселина – оптималните й количества в тялото на жената гарантират доброто здраве на бъдещото дете. Фолиевата киселина не се синтезира в човешкото тяло и поради това трябва да бъде приемана с храната или под формата на хранителна добавка. Тя играе важна роля за телесните функции при децата и участва в химични реакции, които стимулират формирането на нови клетки в тъканите и органите на тялото и на нови червени кръвни телца от костния мозък.

Оптималните нива на пантотеновата киселина (витамин В5) в човешкия организъм обезпечават нормалната обмяна на веществата. Тя участва в производството на енергия за клетките и регулира дейността на нервната система.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ