Даряваме (1 лв) от всяка изпратена поръчка за възрастни хора. Събрана сума до момента (170.00 лв).

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Здравословна или опасна е кето диетата - част 1

Лято е. Може би обмисляте да опитате кетогенна диета, за да изчистите онези останали 2-3 досадни килограма. Или може би вече сте започнали диетата, но искате да научите повече за особеностите ѝ? Решихме да направим богата поредица за всичко, което трябва да знаете за кетогенната диета и започваме с част 1.

Кетогенната диета е силно дискутирана сред диетолозите, лекарите и хората, които се интересуват от начини за редуциране на теглото. Така че е лесно да разберем защо широката общественост е в известно объркване по въпроса дали тази диета е по-скоро безопасна. А всъщност този въпрос трябва да се отнася до всяка една диета, която става супер модерна, актуална и препоръчвана.

Какво е кетогенната диета

Кетогенната диета е създадена от д-р Ръсел Уайлдър през 1921 г. като начин за управление на епилепсия и гърчове. Преди това гладуването (на английски език “fasting”) беше начин, по който пациентите, страдащи от епилепсия, могат да управляват симптомите си. Кетогенната диета се оказа отличен начин за тези хора да могат да си осигуряват необходимите хранителни вещества от храната и да намалят честотата на припадъците си.

Днес много хора се доверяват на режима единствено за отслабване, но някои също използват диетата за редица други документирани ползи като поддържане на ниски триглицериди и нива на кръвна захар. Това се отнася особено до хора страдащи от диабет тип 1 и тип 2.

Диетата може да изглежда подобна на някои други модни диети с ниско съдържание на въглехидрати, които са популярни за отслабване като диетата на Аткинс или палео храненето. Но кетогенният начин на хранене има разновидности според това колко въглехидрати и мазнини се приемат дневно.

Препоръчва се при спазване на кетогенната диета да определите 75% от калориите си за мазнини, 20% за протеини и 5% за въглехидрати.

Ако това обаче е твърде малко, може да увеличите въглехидратите до 10-15% за сметка на мазнините.

Ако ядете месо, това означава, че може да съчетавате любимите си пържоли със зеленчуци, като може да ядете и кожата на месото, ако има такава. При тази диета е необходимо да ядете цели яйца, а не само белтъците както при някои други режими.

Да, това може да изглежда странно на пръв поглед – има мноого мазнини и протеини, следователно ще има и качени килограми. Сигурно ви е втълпено, че мазнините ще ви направят дебели. Или ви е казано да консумирате млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, защото високите нива на мазнини са лоши за вас. Така че, вероятно е объркващо, че диета, състояща се почти само от мазнини, може да ви помогне да свалите килограмите. За да разберете защо това схващане е погрешно, нека изясним:

Защо се нарича кетогенна диета и как действа

Името на диетата идва от метаболитното състояние, наречено кетоза. 

Хранейки се по начина, по който очертава кето диетата, тялото ви спира да използва въглехидрати за енергия и вместо това започва да използва мазнини за енергия. 

По принцип, когато лишавате тялото си от въглехидрати и тялото ви вече няма налична захар за изгаряне, черният дроб започва да превръща мастните си запаси в енергийни молекули, наречени кетони.

Повтарящото се състояние на използването на кетони за енергия се нарича кетоза. Ето защо ние наричаме диетата кратко кетогенна диета или прост кето. С изясняване на това вече познавате основните термини, които са важни за настоящата тема.

Вероятно виждате кето диетата само като средство за отслабване на този етап. Но сега ще ви покажем, че тя може да помогне за още няколко ефекта свързани с по-добро здраве. В по-последните години учените откриха и все още изследват множество други предимства, които може да осигури кето диетата.

Ползи от кетогенната диета

Запазване на паметта и концентрацията

Преди време учените откриха връзка между повишената когнитивна функция и кетогенната диета. Според проучване от 2005 г. с напредването на възрастта способността на мозъка ви да използва глюкоза намалява. По-скорошно проучване от 2012 г. също потвърждава, че увеличаването на кетоните е пряко свързано със задържането на когнитивната функция. Преминавайки на кетогенна диета, можете да подобрите паметта и концентрацията си още  преди да сте достигнали по-голяма възраст.

Намалено възпаление в организма

Този ефект може да бъде различен за различните хора. Независимо дали имате акне, артрит, псориазис, екзема или друг проблем с възпалителен характер, знаете колко е неприятно това и колко трудно се овладява.

Въпреки че изследванията са нови, откритията подтикнаха изследователите да продължат да изучават противовъзпалителните ползи на кетогенната диета. 

Стабилизиране на хормоните

Този ефект е от интерес за жени, които страдат от синдром на поликистозните яйчници. Проучване от 2016 г. установява, че кетогенната диета вероятно е помогнала за намаляване на симптомите на този проблем като наддаване на тегло, акне и нарушени или продължителни менструални спазми. Изследването заключава, че трябва да се направят повече изследвания, за да се разбере повече за корелацията.

Устойчиви нива на енергия

Тъй като основният източник на енергия в тялото ви - глюкозата, се замества от мазнини в кето диетата, ще имате трайно снабдяване с енергия. Вашето тяло преминава ежедневно през инсулинови скокове,предизвикани от храни богати на въглехидрати. Но кетоните не правят същото, вместо това осигуряват енергия за повече време.

Това означава, че нивата на инсулина ви ще бъдат стабилни и няма да имате нужда от допълнително хранене по средата на деня или голяма чаша кафе на обяд.

Диабет 

Високата кръвна захар уврежда кръвоносните съдове и може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Кетогенната диета значително понижава нивата на кръвната захар, защото в този случай вашата диета се състои само от 5% въглехидрати. Именно това е едно от най-големите предимства на кето храненето.

Отслабване и контрол на теглото

Тази полза вероятно е основната, която се търси при кетогенната диета днес. Но защо процесът на хранене предимно с мазнини е толкова ефективен за отслабване?

Чрез този процес на кетоза, тялото ви се превръща в машина за изгаряне на мазнини, вместо да използва глюкозата. Ще изгаряте мазнини постоянно, дори докато спите. Кетозата също намалява нивата на глада и намалява апетита с времето.

Кето диетата в дългосрочен план – това е следващият аспект, който ще разгледаме в тема номер 2, както и недостатъците на този тип хранене. Защото има и такива.

Вижте още: Кето диета-списък с храни и 7-дневно примерно меню за кетогенна диета

Използвани ресурси

Paoli A. Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health. 2014;11(2):2092-2107. Published 2014 Feb 19. doi:10.3390/ijerph110202092

Dashti, H. M., Mathew, T. C., Hussein, T., Asfar, S. K., Behbahani, A., Khoursheed, M. A., Al-Sayer, H. M., Bo-Abbas, Y. Y., & Al-Zaid, N. S. (2004). Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Experimental and clinical cardiology, 9(3), 200–205.

Hussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-Zaid N, Dashti HM. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012;28(10):1016-1021. doi:10.1016/j.nut.2012.01.016

Xiao, H., & Kang, S. (2020). The Role of the Gut Microbiome in Energy Balance With a Focus on the Gut-Adipose Tissue Axis. Frontiers in genetics, 11, 297. https://doi.org/10.3389/fgene.2020.00297

Ludwig DS. The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed. J Nutr. 2020;150(6):1354-1359. doi:10.1093/jn/nxz308


Свързани продукти

16.50 лв
37.00 лв
8.00 лв
38.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ