Даряваме (1 лв) от всяка изпратена поръчка за възрастни хора. Събрана сума до момента (128.00 лв).

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Здравословни храни за белите дробове и подобрено дишане [списък]

Белите дробове играят основна роля в поддържането на телата ни в движение и добро здраве. Нашата дихателна система ни позволява да дишаме и по този начин да доставяме кислород до всички части на тялото. Докато вдишваме въздух през носа и устата си, той след това се движи надолу по дихателната тръба, през бронхите и навлиза в белите дробове. Телата ни използват кислорода, който вдишвам, за да издишваме въглероден окис. Но това е само един от механизмите, в които усилено работят белите дробове.

В допълнение към упражненията, хапването на пълноценни храни е жизненоважно за поддържането на белите дробове в добра кондиция. Известно е, че някои видове храни, богати на хранителни вещества, например витамини и антиоксиданти, помагат на нашите дробове да работят най-добре.

Антиоксидантите са важни за поддържането на оптимално здраве. Те са основни борци срещу окисляването, което е нормален химичен процес. Когато са налице външни фактори като стрес, алкохол или цигарен дим, това може да причини смущения в естествените процеси. Това пък води до образуване на свободни радикали, които са силно нестабилни молекули и потенциално причиняващи увреждане. 

Богатите на антиоксиданти храни допринасят за неутрализирането на тези свободни радикали, които унищожават белодробните клетки. Увреждането на белодробните клетки, причинено от свободните радикали, може да доведе до рак и лошо здраве на белите дробове.

Докато тялото ни създава антиоксиданти по естествен път, някои не могат да се образуват  по този начин. Това налага да се търсят от външен източник на храна или чрез добавка. Храните, които съдържат най-високи нива на антиоксиданти, обикновено са на растителна основа, а за тези с витамини Ц и Е е известно, че помагат за цялостното здраве на белите дробове.

Как да поддържате белите си дробове здрави

Белите дробове са забележителни органи. Те заслужават специална и ежедневна грижа. На първо място забравете да ги тровите с цигари. Тютюнопушенето унищожава ресничките (или както е точният термин „вилите“), които помагат за отстраняването на инфекции и замърсители. Тяхното наличие пък предизвиква запушване и увреждане на дихателните пътища.

Пушенето е свързано с повечето белодробни заболявания, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма. За пушачите има риск, който се изразява в  12 до 13 пъти по-висок шанс да умрат от ХОББ, отколкото непушачите. В цигарите има хиляди химикали и всеки път, когато ги вдишвате, тези токсини могат да увредят белите ви дробове. Пушенето също така кара белодробните клетки да стареят по-бързо. Това може да доведе до промяна на белодробните клетки от нормални в ракови. 

Без значение колко дълго пушите, винаги е полезно да се откажете от този изключително вреден навик. В рамките на няколко месеца след отказването на цигарите белодробната функция започва да се подобрява. След една година без тютюнев дим рискът от сърдечни заболявания е наполовина по-малък от този на пушач от съседната маса в ресторанта.  В този ред на мисли - опитайте се да избягвате пасивното пушене и да не спортувате в близост до зони с интензивен трафик.

Освен този негативен фактор, ограничаването на излагането на замърсители на закрито и на открито също може да помогне за предпазване на основните филтри в тялото ви. Може да се предпазите от токсични и вредни вещества чрез специални маски, когато се занимавате с дейности, които включват усилено отделяне на прах или индустриални газове. 

Физическата активност въобще не е за подценяване. Макар че белите дробове  разчитат на диафрагмения мускул, всяко подобрение на сърдечно-съдовата система улеснява работата на белите дробове и дихателната функция, както и доставката и използването на кислород и хранителни вещества в организма.

Достатъчно е да се занимавате с нещо активно - в продължение на 30 минути всеки ден, за да облекчите натоварването на белите дробове и да увеличите ефективността на транспортирането и метаболизма на кислорода плюс хранителните вещества.

7 храни и напитки за здрави бели дробове и нормална дихателна функция

Вода

Водата играе огромна роля за здравето и е основата на всеки детоксикиращ процес и пречистващо действие. Чистата вода е от съществено значение за поддържането на кръвта, която тече към и от белите дробове. Водата също така поддържа нашите дробове хидратирани и мукуса – в балансирано количество и състояние. Може да звучи неприятно, но тази слуз е важна и трябва да е в правилната консистенция за ресничките, за да бъде отстранена заедно с токсините, микробите и замърсителите.

Както вероятно знаете, голяма част от тялото се състои от вода. Когато тялото е дехидратирано, всички органи и системи усещат ефекта. Правилната хидратация е от съществено значение не само за здравето на белите дробове. Оптималното количество вода помага за отстраняване на отпадъците от тялото, транспортиране на хранителни вещества в тялото и регулиране на телесната температура.

Затова винаги си осигурявайте по абсолютния минимум от 1,5 л. вода дневно. Водата помага за смазване на ставите на тялото, за да се осигури удобно, безболезнено, омекотено движение. Тя също овлажнява тъкани като очите, носа и устата.

Чесън и лук

Тези благоуханни и любими в нашата кулинария храни са чудесни за сърцето и за  белите дробове също. Те намаляват възпалението, понижават холестерола и се борят с инфекцията в организма. Чесънът е известен със своите мощни противовъзпалителни свойства и е прекрасна добавка към много ястия с месо, паста и други съставки.

Джинджифил

Тази подправка е добре известна със своите противовъзпалителни свойства и насърчава елиминирането на замърсители от белите дробове. Джинджифилът има много ползи не само за белите дробове, но и за останалата част от тялото. Той може да помогне за деконгестиране (облекчаване набъбването) и отпушване на въздушните проходи, като спомага за подобряване на здравето на белите дробове и подобряване на дишането.

Куркума (и куркумин като основна съставка)

Тази подправка си прилича с джинджифила и има много от същите предимства. Също така съдържа куркумин – мощно съединение, което насърчава самоунищожението на раковите клетки. Куркуминът помага за облекчаване на възпалението и стягане в гърдите, което е свързано с астмата. 

Грейпфрут

Нарингинът - вид флавоноид в грейпфрута, инхибира активирането на ензима, причиняващ рак. Белият грейпфрут съдържа високо количество от този флавоноид, въпреки че розовият грейпфрут има и известни количества от него, заедно с антиоксиданта ликопен. 

Грейпфрутът е особено добър в прочистването на белите дробове след отказване от тютюнопушенето. Плодът е със съдържание 92% вода, така че е идеален за поддържане на хидратация, като подкрепя цялостното здраве и детоксикация.

Топли напитки и супи

Билковите чайове, бульона и супите насърчават хидратацията и помагат на тялото ви да изхвърли токсините през урината. Според Медицинския център на University of Maryland, пилешката супа осигурява ценни хранителни вещества за защита от настинки, натрупване на слуз и болки в гърлото, свързани с респираторни заболявания. 

Пилешкото месо в супата осигурява аминокиселини, които подобряват възстановяването на чистата тъкан и физическата сила. Други храни, богати на протеини, включват боб, леща, риба и пуешки гърди. Включването на зеленчуци в супите ще ви осигури допълнителни антиоксиданти, както и витамини и минерали.

Портокали

Цитрусите са богати на витамин Ц и витамин В6. Те помагат на белите дробове да пренасят кислород. Портокалите са богати на ценни антиоксиданти и витамин Ц, който е мощно средство за борбата с инфекциите и възпаленията, включително COVID-19.

Преглед на проучвания, публикувани в Allergy, Asthma & Clinical Immunology, установява, че витамин Ц може да играе съществена роля за намаляване на астмата, предизвикана от физически упражнения с 52%.  Астмата, предизвикана от физическо натоварване, се отнася до стесняване на дихателните пътища в белите дробове, което е предизвикано от тежки упражнения. 

Използвани ресурси

Hemilä, H. The effect of vitamin C on bronchoconstriction and respiratory symptoms caused by exercise: a review and statistical analysis. All Asth Clin Immun 10, 58 (2014). https://doi.org/10.1186/1710-1492-10-58Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ