ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Здравословни ползи от приема на алое вера + области на приложение

"Алое вера е богато растение на витамин С и Е, поддържа кожата ви млада и красива.

Различни изследвания доказват, че алое вера е доста ефективна за отслабване.

Алое вера поддържа косата хидратирана и овлажнена."

Това са само част от любопитните факти около кактусоподобното растение алое вера. Всъщност в семейството Алое има над 400 вида растения, като алое вера е едно от най-популярните. И има много причини за това.

Обща информация за алое вера

Алое вера е общото име на един определен вид от рода Aloe. Член на семейство Xanthorrhoeaceae, алое вера е един от приблизително 400 или повече видове алое и най-често използван в потребителските продукти. Правилното научно име е Aloe vera (L.) Burm. Е. Синонимът Aloe barbadensis или Aloe barbadensis (Mill.) или (Miller) обикновено се използва за обозначаване на алое вера и може да се види и на много етикети на продукти.

Страните в Европейския съюз са установили стандарти за определяне на това какво е (и кое не е) „алое вера“ в готовите продукти. Стандартът гласи, че само продукти, съдържащи ацеманнан, или бета 1-4 ацетилирани глюкоманнани, могат да бъдат точно обозначени като алое вера. Ацеманнан е естествен полизахарид, който присъства в алое вера и се използва като идентификатор на ботаниката за аналитични цели. Продуктите, които не съдържат ацеманнан, не се считат за истински алое вера въз основа на този стандарт.

Основният компонент на растението, използван в повечето продукти, са листовете, които може да бъдат обработени по два начина за приготвяне на сок. След това сокът от алое вера може да се превърне в прах или концентрат. Любопитен факт е, че има друго вещество, което се намира в листата и е било използвано в търговията, предимно като слабително лекарство. Нарича се алое латекс. Това вещество се намира между кората и вътрешния листен материал и представлява горчиво, жълто-кафяво до червеникаво вещество, което съдържа антрахинони, включително мощна съставка, наречена алоин със слабително действие.

Алое вера се отглежда по целия свят в умерен климат и може да се намери в търговските пазари на САЩ, Централна и Южна Америка, Китай, Индия, Австралия и други. Голяма част от продукцията се осъществява чрез устойчив добив и отглеждане, покривайки съответните стандарти на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове. В почти всички случаи алое вера се отглежда и органично, като това обаче е въпрос с по-специфични изисквания в различните страни. Например, в ЕС има определени стандарти, които в Канада са различни, както и в САЩ.

Защо алое вера е полезно за здравето

Сокът от листата на алое вера се прави, като се вземат цели листа от алое вера и се смилат чрез някакъв вид специфична обработка. Обикновено се използва някакво ензимно третиране (като целулаза) за разграждане на кората и по-тежки материали и след това получената каша се филтрира, за да се отстранят всички други нежелани материали, като алое латекс. Остатъкът е сок от листа на алое вера.

Алое вера отдавна се използва в народната медицина. Известно е най-вече с това, че може да помогне в процеса на зарастване на порязвания и изгаряния. Известно е също така, че овлажнява и омекотява кожата. Алое вера също е един от много антихелминти. Това са вещества, които унищожават или прогонват глисти от храносмилателната система.

Това чудно растение съдържа съставки, които се считат за полезни както за вътрешна, така и за външна употреба. Гелът е съставен от 96% вода и съдържа някои органични и неорганични съединения. Той е богат на витамини и минерали, в допълнение към 18 различни аминокиселини, които също могат да бъдат намерени в човешкото тяло. Повечето хора са запознати с комерсиализирания гел от алое, продаван за облекчаване на слънчевите изгаряния, но този гел обикновено съдържа само много малко количество истински гел от алое, допълнен със синтетични съставки.

Чистият гел от алое, извлечен директно от листата на растението алое вера, има широк спектър от ползи за човешкото тяло:

Антиоксидантни съединения

Антиоксидантите са от съществено значение за доброто здраве. Оксидативният стрес и произтичащото от него възпаление допринася за почти всяко модерно хронично заболяване. Това е така, защото оксидативният стрес пречи на енергопроизводствените структури на клетките (митохондриите) и възпрепятства оздравяването на организма.

Алое вера съдържа антиоксидантни витамини А, С, Е, както и минерали, които помагат за контрол на възпалението в организма. Антибактериалните ефекти на алое също помагат за контролиране на възпалението, като освобождава тялото от нежелани патогени и поддържа добър имунен отговор.

Подобрява храносмилането

Алое вера може да подпомогне храносмилането, като лекува червата и балансира вътрешната им среда. Доказано е, че сокът от алое помага за възстановяване на лигавицата на червата, инхибира нежеланите бактерии и осигурява подкрепа за хора, които страдат от симптоми на възпалително чревно заболяване. Съществуват и някои предварителни изследвания, които предполагат благоприятно въздействие срещу стомашни язви и инфекции с H. Pylori. И както вече споменахме, алое вера може да послужи за разхлабително средство с мек слабителен ефект, което го прави ефективно средство при запек.

Подсилва имунитета

Алое вера може индиректно да повиши имунитета поради своите противовъзпалителни ефекти в организма. В същото време, приета вътрешно, тя може да помогне да се освободи чревния тракт от патогенни бактерии, което също ще подобри имунитета.

Доказано е, че глюкомананът, съставна част на алоето, стимулира макрофага и цитокиновата активност, които са важни за активния имунен отговор в организма. Също така, алоето съдържа малко количество цинк, който е много важен за правилната имунна функция и предотвратява репликацията на вируси в тялото.

Медицински доказани свойства и приложения

Ефектите от алое вера може да имат различни проваления, като например:

  • Действа противосъсирващо: алое вера е вещество, което има свиващ ефект. То работи за запечатване на разрези или ожулвания;
  • Действа слабително, ако се приема орално: антрахиноните и барбалоинът в алое стимулират червата и повишават тонуса му;
  • Увеличават възпроизводството на колаген: колагенът е необходим, за да помогне на раните да заздравеят, да се обнови съединителната тъкан, мускулите и кожата.

Когато се прилага върху кожата ви, алое вера може да:

  • Подпомага лечението на незначителни изгаряния и слънчеви изгаряния;
  • Помага за заздравяване на рани, ухапвания от насекоми или ужилвания;
  • Стимулира регенерацията на клетките;
  • Подейства стягащо, овлажняващо, противогъбично, антибактериално и антивирусно действие;
  • Овлажнява и омекотява кожата ви.

Обърнете внимание, че алое вера насърчава оздравяването най-добре тогава, когато мястото не е запечатано или покрито. Когато го приложите при малки порязвания и изгаряния, оставете третираната зона непокрита. Не покривайте с превръзка.

Алое вера е една от най-мощните билки за възстановяване на кожата, като това ще бъде следващата ни отправна точка във втора част на статията. В нея ще ви очакват още изненадващи положителни качества на растението алое вера, както и възможностите за приложение върху кожата и тялото.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ