ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Здравословни проблеми при нарушение на алкално-киселинния баланс

Алкално-киселинният баланс в човешкия организъм е основен показател за здравословното му състояние. Отклоняването от оптималната стойност на pH може да доведе до развитието на различни заболявания, част от които много тежки. По-често се наблюдават случаи на ацидоза, т.е. прекалена киселинност на организма (понижено pH), провокираща различни здравословни проблеми. Една от причините за ацидоза сред населението у нас се крие в начина на хранене – отдава се предпочитание към храни като месо, захар, мляко, рафинирани продукти, изкуствени подсладители и т.н.

За да поддържате алкално-киселинния баланс, е необходимо хранителното Ви меню да се състои от 60% алкални и 40% киселинообразуващи храни. Преди време посветихме статия на темата за контролирането на алкално-киселинния баланс и посочихме кои храни ще Ви помогнат в постигането на добро здравословно състояние. Сега ще обърнем по-специално внимание на здравословните проблеми, които нарушението на баланса провокира.

Прекалено киселата среда в организма ни води до редица нежелани ефекти. Ще ги споменем накратко в следващите редове.

Първо, настъпват нарушения в имунните реакции, като се създават условия за бързо развитие на вируси, бактерии и гъбички.

Второ, жертва на нарушения баланс става скелетът, тъй като тялото се опитва да се алкализира, но използва за целта калция и магнезия в костите, предизвиквайки развитие на остеопороза. В отговор на киселата среда организмът изхвърля в кръвообръщението прекаленото количество калций. Този излишък след това не се натрупва в тялото, в костите, а на повърхността на костите и ставите, а също така и в бъбреците и жлъчния мехур. Наблюдава се потъмняване на очната леща и се ускорява развитието на катаракта.

Възстановяването на pH води и до други нежелани последствия: влошаване на усвояването на витамините и микроелементите, възникване на болести на сърдечносъдовата система и ставите, разрушаване на зъбите, усещане на хронична слабост и болки в мускулите. Хронично киселата среда провокира хипофункция на щитовидната жлеза, главоболие, тревожност, безсъница, ниско артериално налягане и отоци.

Всеизвестно е, че алкалната среда възпрепятства стареенето на организма, а при неутрална среда човешкото тяло притежава уникалната способност да се самолекува. Ежедневното „кисело” хранене води до хронична ацидоза на вътрешната среда на тялото, състояние, което логично провокира редица болести на съвременната цивилизацията – атеросклероза, хипертония, диабет тип 2 и др.

В опитите си да възстанови алкално-киселинния баланс тялото започва да страда по най-различни начини. Характерни са понижена температура на тялото, повишена киселинност на стомаха, гастрит, язва, спазми и болки в стомаха, възпаление на червата, камъни в бъбреците, възпаление на пикочните пътища, хрема, чести бронхити, желание за откашляне, склонност към алергии, ангина, ревматоидни болки, подагра, болки в ставите и гърба, скърцане на ставите, анемия, тахикардия, надебеляване, хипертония и др.

При нарушение на алкално-киселинния баланс са характерни състояния на депресия, тревожност и раздразнение.

Какво да направите, ако страдате от ацидоза?

Пред Вас има няколко стъпки, които е препоръчително да извървите.

1) Включете в хранителното си меню ензими и пробиотици с полезни бактерии.
2) Приемайте оптимално количество калций и магнезий.
3) Включете в менюто си алкални минерали.
4) Ежедневно прочиствайте червата си.
5) Повишете количеството на алкалните храни в ежедневното си меню.
6) Редовно спортувайте. Ако имате проблеми с костите, изберете щадящо натоварване – леки и приятни разходки, които ще доведат до укрепване на мускулите и костите Ви.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ