ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Женска репродуктивна система - най-важните елементи за здраве

Доброто здраве на женската репродуктивна система е от огромно значение не само за способността на всяка една жена да зачене и да износи здраво бебе, но и за общото ѝ здраве. Състоянието на репродуктивната система не е просто даденост и генетична заложеност. Трябва да се полагат достатъчно грижи за репродуктивната система, както за всяка друга система от човешкото тяло. 

За да е възможно това обаче на първо място трябва добре да познавате нейното устройство и особености, на които ще обърнем внимание тук.

От какво се състои женската репродуктивна система

От анатомична гледна точка, има външни и вътрешни полови органи, които съставляват репродуктивната система на жената. Във външните се включват големите и малки лабии, предверието на влагалището и клитора, а във вътрешните – влагалището, яйчниците, маточните тръби и матката. 

Променя ли се половата система на жените с времето

Чрез репродуктивната система се осигурява възможността за възпроизводство чрез женското тяло. Системата се развива и променя през целия живот на жената и преминава през етапи на полова зрялост, способност за оплождане и така, докато настъпи периодът на менопаузата.

Половата зрялост настъпва по времето на пубертета. Причината за това е хипоталамусът, който до този момент е с понижена секреция на хормони. С половата зрялост започва и процесът на овогенезата. Това е времето, в което стартира образуването на яйцеклетки в женското тяло и секретирането на прогестерон и естроген от яйчниците. Това е и времето, в което женският организъм се подготвя за настъпването на бременността. 

Повече за естрогена и прогестерона

Естрогенът и прогестеронът са част от ендокринната функция на яйчниците. Тяхното ниво се влияе от менструалния цикъл на жената. Нормалната секреция на естроген и прогестерон е от голямо значение за правилното функциониране на репродуктивната система. Работата на тези два хормона има сходна задача като тестостерона при мъжете, а именно да развиват и поддържат правилното функциониране на половата система. 

Естрогенът се грижи за узряването на яйцеклетката, както и за нейното отделяне. Също е отговорен и за лесното преминаване на сперматозоидите, отделени при полов акт от мъжа, през цервикалния канал на жената. Естрогенът е важен и за развитието на млечните жлези в тялото на жената. 

От своя страна прогестеронът се грижи за образуването на подходяща среда за развитие и хранене на ембриона по време на бременността и подготвя тялото на бъдещата майка за времето на лактацията.

Какви са функциите на репродуктивната система на дамите

Основните функции на репродуктивната система са герминативна и ендокринна. Ако при мъжете образуването на тестостерон и сперматозоиди е постоянен процес, то важно е да се знае, че в тялото на жената процесът е периодичен. В женското тяло хормоналните нива са променливи спрямо месечния цикъл, а узряването на яйцеклетките е процес пряко зависим от този цикъл. 

В случай на оплождане на яйцеклетката, месечният цикъл спира и в тялото на жената настъпват хормонални и физиологични промени, които трябва да подсигурят такава среда на вече оплодената яйцеклетка, че тялото на майката да може да изхрани и износи бъдещото бебе. 

Какви грижи трябва да полагат жените за правилната функция на репродуктивната система 

За правилната работа на женската репродуктивна система трябва да се полагат грижи през целия живот на жената. Нивата на различните хормони освен от месечния цикъл, се влияят и от фактори като стрес, начин на хранене, наднормено или поднормено тегло. 

И да, всяка една жена може да влияе върху тях чрез пълноценен хранителен режим, спорт и повече време за себе си, но има случаи, в които е необходимо да приема допълнително различни хранителни добавки, които ще осигурят правилната работа на репродуктивната ѝ система. 

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е задължителна за прием при почти всички бременни жени. Гинеколозите я назначават още в самото начало на бременността, а в някои случаи и обстоятелства-още преди това. Глюкозаминовата киселина, както е известна още, е от основно значение за синтеза на ДНК, което я прави важна за правилното развитие на плода. Тя намалява рисковете от вродени аномалии на гръбначния стълб и мозъка на бъдещото бебе. Мегафолат е хранителна добавка от най-висок клас, която съдържа 5-метилтетрахидрофолат – естествената форма на глюкозаминова киселина в човешкия организъм. Освен че оказва благотворно влияние върху правилното ембрионално развитие, Мегафолат предпазва майчиния организъм от състояние на анемия и му осигурява по-лесно справяне с умората и изтощението, които съпътстват почти всяка бременна жена. 

Колко е важен добрият хормонален баланс

Хормоналният баланс в организма е от огромно значение за правилната работа на репродуктивната женска система. Този баланс е много крехък и също зависи от средата и стреса, в които живеем, от начина хранене и други фактори. 

Естрогенът, както и всички останали хормони, ако не се намира в нормални стойности, дава различни отражения в женското тяло. Такива може да са:

  • честа проява на главоболие;
  • променливо настроение;
  •  вагинална сухота;
  • нарушения в менструалния цикъл;
  • усещане за умора;
  • намалено либидо;
  • слаб имунитет.

ActiDim е хранителна добавка, в която се съдържа ди-индолилметан. Той представлява естествено съединение и се среща в кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи и карфиол. Ди-индолилметанът възвръща нормалните нива на естроген в тялото на жената, което осигурява и добрата работа на репродуктивната система. 

Правилното количество естроген редуцира и наднорменото тегло, намалява симптомите на ПМС, дори предотвратя образуването на кисти и миоми. Овен това подкрепя и имунитета, като по този начин прави женския организъм по-устойчив при срещата с различни вируси. 

Добра функция на щитовидната жлеза за добра работа на репродуктивната система 

Правилното функциониране на щитовидната жлеза е фактор с голямо значение за репродуктивните възможности на жената. В нея се секретират хормоните Т4 и Т3. Освен стреса, негативно влияние върху тях оказват тютюнопушенето и употребата на алкохол. Когато нивото на Т3 и Т4 е под или над нормата, месечният цикъл на дамите става нередовен, наблюдава се рязко понижение или покачване на телесното тегло, а всичко това влошава способността на женския организъм да зачене и износи бебе. Това е и една от причините тези два хормона да бъдат стриктно проследявани по време на бременността и процеса на кърмене. 

Thyroid Code е хранителна добавка, която подсигурява доброто функциониране на щитовидната жлеза и нормалната секреция на хормоните Т3 и Т4. В нея се съдържат елементи като L-Тирозин, минералите манган, селен, цинк, витамини B2, В12 и D3, както и екстракти от билките Ашваганда, гугул, американски женшен и други. С приема на Thyroid Code ще подпомогнете освен работата на щитовидната жлеза и тази на репродуктивната си система, осигурявайки най-ценните елементи за добра фертилност и хормонален баланс. 

Други хранителни добавки за добри репродуктивни способности

АктиСелен е хранителна добавка, в която се съдържа селен, извлечен от семената на черен синап. Селенът също участва в синтеза на ДНК, метаболизма и хормоналния баланс. Поради тази причина е хранителна добавка, подходяща за всички, които искат добре работеща репродуктивна система. 

Здравата репродуктивна система е важна за всяка една жена не само заради за способността ѝ да забременее, но и заради това да се чувства добре. Важно е всяка дама да се грижи за хормоналния си баланс, както и да поддържа здравословен начин на живот в максимална степен. И ако хранителните добавки могат да повлияят процесите в организма по позитивен начин, избягването на стреса е начин да бъде подсилен още повече техния ползотворен ефект. 


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ