ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Женско здраве - пробиотици срещу гъбички

По данни на Center for Disease Control на САЩ до 90% от всички жени имат един случай на кандидоза в живота си, 40 до 50% имат два или повече епизода, докато 15 до 25% развиват рецидивираща инфекция. Гъбичните инфекции при жените вече не са тема табу и всяка от нас може да направи много, за да се излекува и предпази от тях.

На какво се дължат гъбичните инфекции?

Двете най-разпространени инфекциозни заболявания сред жените днес са бактериална вагиноза и кандидоза. Причинителите им са съответно бактериите Gardnerellа и Candida albicans – две латински наименования, които далеч не са непознати за повечето дами.  Но това, което лекарите често пропускат да обяснят на дамите е защо тези бактерии са толкова упорити и трудни за лечение.

Външните фактори за появата на гъбични инфекции са много, особено в топлите летни месеци. Чести посещения на басейни, повишена влажност, високи температури, стегнато синтетично бельо, както и използването на тампони, прекалено честото миене на влагалището или използването на твърде инвазивни антибактериални интимни сапуни – всичко това създава благоприятна среда за развитието на инфекции. От една страна, прекалената хигиена унищожава полезните бактерии във влагалището, а от друга, топлината и влагата създават благоприятни условия за развитието на вредни такива. С други думи, нарушаването баланса на влагалищната микрофлора е по-лесно, отколкото някога сме смятали.

Наистина, бельото от естествени материи и поддържането на добра хигиена (специалистите препоръчват измиване веднъж дневно с мек, непарфюмиран интимен препарат) могат драстично да подобрят ситуацията, но там ли се корени проблемът? Колкото и важни да са факторите на заобикалящата среда, трябва да отчетем, че всички проблеми в организма започват отвътре навън. Съответно така трябва да се и третират.

В случая с гъбичните инфекции при жените, нараства броят на изследванията, които доказват връзката им със състоянието на стомашно-чревния тракт. Храносмилателната и пикочо-половата системи са тясно свързани при дамите. Когато микрофлората на едната е нарушена, това има своите последици върху другата. С други думи, бактериите, които живеят в стомаха ни са същите, които се срещат във влагалището.

Опознай бактериите, за да се сбогуваш с тях

Ако трябва да говорим конкретно за Candida albicans, това е бактерия, която се среща в храносмилателния тракт на 80% от всички хора. Неин дом обикновено е дебелото черво, където тя живее в хармония с всички останали микроорганизми и млечнокисели бактерии. Но само докато нивата на пробиотици са достатъчно високи. Полезните бактерии в храносмилателния тракт са отговорни за производството на аминокиселини, витамини В и К и естествени антибиотици, които поддържат популациите на вредни бактерии в норма. Когато пробиотиците намалеят, колониите на гъбичките се увеличават и започват да превземат нови територии. В резултат, влагалището се инфектира и се получава т.нар. кандидоза или млечница.

Отвъд рамките на пикочо-половата система високите нива на кандида често са причина за появата на т.нар. синдром на пропускливите черва. Както подсказва името, при него се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули, антигени и токсини, което има своите здравословни последици. Хората с този синдром често страдат от констипация, проблеми с опорно-двигателния апарат. Лесно раздразними са и кожата им, както и  Щитовидната и надбъбречните жлези.

Подобен е процесът на инфектиране с Gardnerellа, като там диагнозата е бактериална вагиноза.

Какво можем да направим, за да се предпазим или излекуваме

Всяка от нас може да предприеме множество стъпки, за да се излекува или предпази от неприятните гъбични инфекции. На първо място, погрижете се външната среда да е благоприятна. Не носете твърде стегнато синтетично бельо. Избягвайте употребата на тампони. Измивайте веднъж дневно с нежен препарат, който не нарушава естественото pH на влагалището. Избягвайте контрацептиви с вътрешно поставяне (диафрагми).

Бъдете внимателни с лекарствата, които приемате вътрешно. Противозачатъчните хапчета и антибиотиците имат доказан негативен ефект върху стомашната микрофлора. Заедно с вредните те убиват и полезните бактерии, като по този начин нарушават деликатния й баланс. Това веднага се отразява на здравето на пикочо-половата система на жените. Ето защо е важно да се грижим за добрия баланс между полезни и вредни бактерии в чревния тракт и влагалището.

Това се постига чрез приема на храни, богати на пробиотици. Такива са например, кисело мляко, комбуча, кефир, както и ферментирали (но не пастьоризирани) зеленчуци. Тъй като качествените продукти с високи естествени нива на пробиотици често са трудни за намиране или са сезонни, все повече дами се доверяват на хранителни добавки.

Изборът на добавка пробиотик се определя от специфичните ви нужди и търсените резултати. Кандидата, като чест причинител на гъбични инфекции и синдром на пропускливите черва, се повлиява добре от продукти, богати на читосаназа. Този мощен ензим разрушава клетъчната стена на кандида молекулите и по този начин ги унищожава.

Ако искате да третирате конкретно синдрома на пропускливите черва, заложете на продукт, който възстановява чревната мукоза и възвръща нейната нормална цялост. Ако целта ви е по-скоро превантивна, доверете се на добавка, богата на пробиотчини щамове. Такава е Pro10Biotics, която съдържа цели 10 такива и с една своя доза снабдява организма с 50 милиарда жизнени клетки.

Пробиотиците и бременността

Бременността е деликатен период, по време на който вероятността от развиване на гъбична инфекция е по-голяма от обикновено. Компрометираното здраве на майката, може да доведе до редица проблеми с бременността. Лекарите наблюдават връзка между наличието на гъбични инфекции и трудностите при изнасянето на плода.

От друга страна, балансираната влагалищна микрофлора на майката играе важна роля за доброто здраве и развитие на плода. През 9-те месеца на вътреутробен растеж бебетата живеят в стерилна среда – в организма им не се срещат никакви бактерии. Но, за да може да оцелее в света (да може да усвоява храната добре и да се бори срещу потенциални външни вируси и инфекции), детето се нуждае от развита стомашно-чревна микрофлора от самото си раждане. И тук балансът на влагалищните бактерии играе ключова роля. Преминавайки през родилния канал, бебето усвоява микрофлората, която среща в него и я приема за своя стомашна микрофлора. Ако тя е компрометирана, имунната система на новороденото не се равива по оптималния начин, което може да доведе до редица здравословни проблеми.

По-сериозен проблем възниква по време на ражданията с цезарово сечение. При тях детето изобщо няма контакт с микрофлората на майката. То поема бактериите, от външната среда и медицинския персонал и изгражда първоначалния си имунитет на база на тези чужди за организма му фактори. Ето защо нормалното раждане е жизненоважно за оптималното здраве и последващо развитие на новороденото.

Иначе казано, бъдещите майки, които приемат пробиотици и избират нормално раждане, се грижат не само за своята балансирана микрофлора, но и за тази на детето си и така му осигуряват силна имунна система и добро здраве от самото начало на живота му.

Не на последно място, специалистите наблюдават връзка между наличието на гъбични инфекции при жени в полова зрялост и трудности при зачеването. Именно за това, за всяка от нас е важно да поддържа нивата на пробиотици в организма си достатъчно високи. Нека се грижим за себе си и за бъдещите поколения.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ