ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Живот с по-малко стрес и тревожност с билковите екстракти на Невро Калм

Стресът е първоизточник на много негативни състояния за тялото и организма. Както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, стресът излага клетките ни на оксидативен стрес, който пък предразполага към по-висок риск от увреждания при липса на противодействащите антиоксиданти.

Въпреки че отдавна той се е превърнал в неразделна част от живота на съвременния човек и хората почти са свикнали с неговото неизменно наличие в ежедневието под различни форми, стресът не е здравословен. Поради това е необходимо човек да ограничи различните източници на стрес или поне тези, които са в негов контрол. 

За съжаление, стресът е една своеобразна лавина, която помита човека и неговия физически, психически, душевен и емоционален комфорт. Ежедневието под непрестанен стрес може да скъси сериозно живота ви и да наруши качеството му, включително водейки до заболявания. И за да не се стигне до най-лошия сценарий, стресът трябва да бъде под контрол с подходящите инструменти. Такива могат да бъдат промени в хранителния и двигателен режим, ограничаване на времето прекарано в работа и домакински задължения, време без технологии и списък със задачи. 

Кои са най-честите източници на стрес днес и как да се изправим смело срещу тях ще ви разкажем в новата ни статия. 

Причинители на стрес 

Причинителите на стрес могат да бъдат от различен произход. Дали ще преживеем стрес зависи от конкретни ситуации, от самия човек, често от неговите нагласи и състояние към момента, в който е подложен на стресова атака или фактори. Това, което за един човек е стресор, за друг може да бъде нещо елементарно, на което да не обърне никакво внимание. Въпреки този факт могат да се обособят различни източници на стрес. 

Основно те се делят на вътрешни и външни, като вътрешните са свързани със самия човек и касаят здравословното, менталното и емоционалното му състояние. Външните причинители са такива, които идват от заобикалящата среда и именно реакцията на човек спрямо тях ги превръща в стресово изживяване. Това могат да бъдат събития, ситуации, общуване с хора или друго, което може да се възприеме или определи с думата „проблем“. Тук могат да се отбележат натовареност в работата, семейни конфликти, неразбирателства в социума, в който живее човек, недостиг на финансови средства, невъзможност за кариерна реализация, здравословни или други проблеми на хората от близкото обкръжение и други.

Според Американската психологическа асоциация (APA), парите са основната причина за стрес сред населението в САЩ. Според анкета на GfK сред 27 000 жители на 22 страни, парите, натискът върху себе си и липсата на достатъчно сън са водещите основни причини за стрес в международен план. А относно нашата страна - такива официални проучвания няма, освен едно социологическо проучване на IPSOS по инициатива на Huawei в 12 държави, което включва 400 анкетирани българи. На конкретния въпрос "Кое ви стресира най-много", 49% от българите посочват финансовите проблеми. В Полша например, физическата форма е водещият отговор на този въпрос.

Колко стресирани се чувствате в различни ситуации може да зависи от фактори като:

Колко удобно се чувствате в определени ситуации

Какво друго преживявате по това време

Вашите минали преживявания и как те влияят на начина, по който възприемате себе си

Ресурсите, с които разполагате, като време и пари

Силата на подкрепата, която имате от други хора (и дали има такава)

Разпознаване на стреса

Често стресът не може да бъде разпознат и това е една от причините за бързото му и агресивно нарастване, когато се прояви. Част от решаването на проблема със стреса е именно това - да се осъзнае, че тялото и умът са подложени на стрес и да има ответна реакция. 

Основните проявления на стреса са свързани с физически и душевен дискомфорт. Така например, тялото може да реагира на стрес с умора, промяна в съня, главоболие, болки в тялото, отпадналост, чести случаи на настинка и хрема, дори и кожни обриви. 

По отношение на душевния комфорт, при стрес той се дисбалансира и най-честите проявления са безпокойство, чести позиви на паника, разсеяност, резки емоционални промени, главоболие и други прояви. Разбира се, тези симптоми могат да има и други източници, но обикновено са първи признаци на среден към тежък стрес и е необходимо да им се обърне внимание.

Мерки за борба със стреса

Основното и първото, с което е необходимо да се започне, когато  бъде разпознат стресорът, е човек да се откъсне от него, да се отдалечи, да го елиминира по някакъв начин, така че той или да намали своята сила на въздействие, или изобщо да прекрати въздействието си. За съжаление, това невинаги е възможно. Втората стъпка е да се помогне на ума, тъй като все пак той стои в основата на това дали и как се приема стресът от организма и играе важна роля за реакциите спрямо него. В тази посока добри практики за справяне със стреса са йога и медитация, които човек може абсолютно сам да практикува. А ако се работи със специалист в тези области, който да следи за прилагане на конкретни методи и способи, ефектът би бил по-бърз и по-всеобхватен. 

Следващото, което е препоръчително да се направи, е да се освободи физическият стрес и да се стимулира естествената детоксикация на тялото. В помощ на тази част от борбата със стреса идват спортът и различни физически активности като разходки сред природата, градинарство, отдаване на любимо хоби. Всички тези занимания работят двупосочно - за успокояване на тялото и на душата, допринасят за контрол на теглото, подкрепа на метаболизма и детоксикацията, социализиране с други хора и отделяне на хормони на щастието. 

Когато умът и тялото са успокоени и силата на стресора върху тях е намаляла, е ред на възстановяването и на двете, чрез социални дейности, които да мотивират по-бързото връщане към спокойния ритъм на живот и да дадат стимул за по-качествена борба със стреса. Такива социални дейности могат да бъдат срещи с приятели, посещаване на събития от личен или професионален интерес, разширяване или възстановяване на кръга от приятели и други интересни и приятни дейности в тази посока. 

Веднъж щом човек е преминал през всички тези стъпки и е укрепнал, редуцирайки нивата на стрес, е нужно да положи усилия да не изпада повече в ситуация, при която стресът да завладее живота му и той да бъде подвластен на него. Разбира се, няма как всеки път да устояваме твърдо на стресовите ситуации, но ако си дадете сметка колко пречи всъщност стресът и разхищава енергията ви, вместо да я канализира, може би ще погледнете другояче на нещата.

Помощ от природата при стрес 

Всъщност борбата срещу повторно попадане в капана на стреса също може да доведе до… още стрес! Опитвайки се да се освободите от стреса или да се предпазите от него, може отново да попаднете във водовъртежа му и да подчините наново живота си на него. 

За да не се допуска попадането в този омагьосан кръг, отлично помощно средство е Невро Калм. Две са причините, които стоят зад полезността на този продукт – човешкото тяло получава помощ за по-бързото и ефикасно освобождаване от стреса, като едновременно с това увеличава устойчивостта и адаптивността на организма към променящите се условия. 

Голямото предимство на Невро Калм се крие в това, че съставът му се състои изцяло от билкови екстракти, което го превръща в по-бърз, качествен и безпроблемно усвоим антистрес съюзник. Комбинацията от пасифлора, лавандула, маточина, липа и златен корен работи по посока редуциране на усещанията за тревожност, страх, безпокойство, нервност, напрежение,  които въпреки че са състояния на нервната система, често рефлектират върху физическото състояние. 

Благодарение на своето високо ниво на усвояване, хранителната добавка Невро Калм се справя успешно с функционалните смущения на нервната система и не позволява тяхната възходяща градация и превръщане в състояния с физически отзвук. А когато този вид проявления не са налице, човек не е подложен на стрес и не се отчита съществуването им, Невро Калм способства за запазване на спокойствието и елиминиране на влиянието на различни като източници и вид дразнители - потенциални рискови фактори за натрупване на стрес.

Стресът може да се приеме като болестно състояние. Той е способен да се отрази върху здравето, физическото и психическото състояние, устойчивостта на човека така, както малко болести могат да го направят. За съжаление, той е част от живота ни и е подхранван от множество социално-икономически, финансови, емоционални и други причини. Това обаче не означава, че не може да бъде преборен, редуциран или дори елиминиран. Затова е необходимо да се работи в три посоки - откриване и справяне с проблема, прекъсване на контакта със стресора и поддържане на баланс, за предпочитане с природни средства.  

Използвани ресурси

1. Aschbacher, K., O'Donovan, A., Wolkowitz, O. M., Dhabhar, F. S., Su, Y., & Epel, E. (2013). Good stress, bad stress and oxidative stress: insights from anticipatory cortisol reactivity. Psychoneuroendocrinology, 38(9), 1698–1708. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2013.02.004 

2. Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017). The impact of stress on body function: A review. EXCLI journal, 16, 1057–1072. https://doi.org/10.17179/excli2017-480

3. Dhabhar F. S. (2018). The short-term stress response - Mother nature's mechanism for enhancing protection and performance under conditions of threat, challenge, and opportunity. Frontiers in neuroendocrinology, 49, 175–192. https://doi.org/10.1016/j.yfrne.2018.03.004

4. Schultchen, D., Reichenberger, J., Mittl, T., Weh, T., Smyth, J. M., Blechert, J., & Pollatos, O. (2019). Bidirectional relationship of stress and affect with physical activity and healthy eating. British journal of health psychology, 24(2), 315–333. https://doi.org/10.1111/bjhp.12355

5. От какво се стресират най-много българите https://www.pariteni.bg/novini/ljubopitno/ot-kakvo-se-stresirat-naj-mnogo-bylgarite-236732 

6. GfK - Major causes of stress https://www.gfk.com/insights/major-causes-of-stress 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ